Ljuskällor - Att välja rätt ljuskälla till min lampa

När du införskaffar en lampa till ditt hem är det inte bara lampan i sig som påverkar stämningen i rummet, valet av ljuskälla gör också stor skillnad! Av den anledningen kan man tänka sig en lampa med dess ljuskälla, som en enhet samtidigt som att de är två olika komponenter. De både påverkar varandra och påverkas av varandra.


För att hitta en ljuskälla som passar ens önskemål så bra som möjligt kan det vara behjälpligt att ha en grundförståelse för hur olika delar av lampan påverkar rummet i olika avseenden: ljusstyrka, färg och form. För en del är även andra saker betydelsefulla, så som hur mycket ström lamporna drar och hur olika lampor påverkar miljön. Hos LampKompaniet finns det ett flertal alternativ att välja mellan, vilket gör att det finns en stor sannolikhet att du hittar något som faller dig i smaken!

I den här guiden kommer vi att gå igenom hur olika lampor fungerar och hur man gör för att välja rätt bland ljuskällor utifrån sina önskemål. 


Hur fungerar lumen, watt och kelvin? 

Det finns flera olika faktorer som påverkar hur en ljuskälla fungerar och det kan vara bra att känna till lite om lumen, watt och kelvin.

Enhetssymboler:

Lumen: lm

Watt: W

Kelvin: K

Lumen handlar om den intensitet som en ljuskälla har, vilket kan beskrivas som det totala ljusflödet. Ju högre lumen, desto högre intensitet. 

[BILD]

Watt är den enhet som anger effekten i form av energi som behövs för att driva en viss ljuskälla. Det är med andra ord wattenheten som styr hur mycket ström en lampa kommer att dra, vilket i sin tur hör samman med elförbrukningen. Ju högre watt, desto högre energiförbrukning. 

Kelvin är en enhet som används för att definiera den färg eller färgtemperatur som en ljuskälla har. Ju högre kelvin, desto vitare ljus, ju lägre kelvin, desto gul/orange ljus får du. Solljus har en kelvintemperatur på 5250 K. En vanlig beräkning är att ljuset är mer varmgult under 3500 K medan det blir ett vitare och kallare ljus då det överstiger 3500 K. 

[BILD]


Olika typer av ljuskällor

Hos LampKompaniet hittar du flera olika typer av ljuskällor, i avseende storlek, form, färg och sort. Vi säljer ett bra sortiment från PR Home, Unison, Star Trading och m.fl. Här hittar du ett stort utbud där även dimmbara ljuskällor ingår i sortimentet. 


Halogenlampor är ljuskällor som innehåller halogengas och har ett ytterglas som är värmetåligt. Ljuset från dessa ljuskällor är oftast varmvitt och klart. Detta gör att färgerna i rummet får en god återgivning. Halogenlamporna brukar generellt sett ha en längre livslängd än exempelvis glödlampor. 

LED-lampor består av ett synligt filament som är täckt med lysdioder, ur dessa uppstår ljus då ström kommer i kontakt med dem. De är designade för att likna de traditionella glödlamporna. Det ljus som LED-filament lampor avger är vanligtvis varmt, antingen gult/gold eller varmvitt. Jämfört med vanliga glödlampor anses LED-lampor både ha lägre energiförbrukning och längre livslängd. Dessutom är LED-filament lampor inte så ömtåliga då de skickas med post vilket klart är en smidig fördel vid online beställning av lampor. Det gula filamentet är som sagt gula när lampan är släckt men det blir snabbt en vanesak då man regelbundet ser det. De ser ju väldigt snygga ut när de är tända!

Olika former: Lamporna förekommer i olika former, bland annat runda, avlånga och kronformade. Andra varianter förekommer också, såsom kotte, fyrkant, diamantformade eller mönstrade. Exempel på mönster är kristall-, linje-, eller bubbelmönstrade. Det fantastiska med mönstrade ljuskällor är att ljuset kommer att stråla ut och präglas av mönstret på ljuskällan. När ytterglaset är i sin standardiserade utformning, och har en rak karaktär, kommer ljuset som sänds ut vara utan mönster.

Olika färger: Vilken färg lampan har påverkar ljustypen som kommer att skapas. Lampor som är gula, orange, röda eller rosa sänder ut ett varmt ljus medan lampor som är turkosa, blåa, gröna och lila har ett kallare ljus. Lampor som har en matt finish och har en mörkare nyans kommer att sända ut ett dovare ljus. Har ljuskällan istället en klar yta och är genomskinlig kommer ljuset att vara skarpare. 

Olika storlekar: Storleken på lamporna anges i både höjd och bredd. Höjden på ljuskällor varierar från 5,8 cm till 30 cm. Bredden sträcker sig mellan 2,6 cm och 21 cm. Vilken storlek man vill ha på glödlampan beror på vilken typ av lampfot och den eventuella lampskärmen på lampan man har och vad man tycker passar bäst. 


Våra ljuskällor utifrån ett miljöperspektiv

Samtliga av de ljuskällor som säljs på LampKompaniet uppfyller de EU-lagstiftningar som finns beträffande miljövänliga lampor. Detta beror bland annat på att lamporna är energisnåla, vilket gör att mindre energi behövs. 


Hejs svejs och ha en härlig sommar!