Meny
Din Kundvagn

Belysningsdesign: En 10-stegs-guide för Barer och Restauranger

Första intryck är viktiga, och när det gäller gästfrihet spelar belysning en större roll än vad du kan ana. Medan vissa fortfarande svamlar i mörkret när det gäller att skapa rätt stämning, så frågade vi en expert.

Maten kan vara utsökt och dryckerna rätt kylda, men om ljuset inte är bra kommer inte kunden att nappa. Och det finns studier som bekräftar det. En ny undersökning* fann att "72% av de svarande hade lämnat en lokal tidigare än planerat eftersom det var för starkt eller dåligt upplyst," medan "74% av de svarande hade stannat längre än planerat eftersom belysningen fick dem att känna sig avslappnade och välkomna."

Eftersom tid är pengar är barbelysning och restaurangbelysning något att ta på allvar. Här kommer LampKompaniets tio gyllene regler:
1. Gör belysning centralt för designen

"Belysning är ofta en eftertanke," och  "En extra funktion inkastad strax innan restaurangen öppnas." Men eftersom faktorer som platsen för eluttag och planlösning är avgörande för belysningsdesign, är det viktigt att överväga alla aspekter. Ta till exempel borden. Ett effektivt sätt att markera enskilda bord, särskilt i restauranger, är att installera hängande lampor ovanför dem. "Utan noggrann planering kan det vara omöjligt att få ljust över vissa bord!"


2. Applicera olika lager av ljus

Olika ljus kan ha olika funktioner. Det första steget är omgivande belysning. Detta är den viktigaste ljuskällan i en bar eller restaurang, vilket skapar den allmänna ljusnivån. Detta kan vara diffus utåtriktad belysning, det kan också göra att taken verkar högre eller väggarna bredare. Därefter kommer arbetsbelysning. Dessa är ofta LED plattor som används i områden där arbete behöver utföras, till exempel vid kassan eller köket. Sedan kommer accentbelysning. Detta är typiskt spotbelysning som uppmärksammar arkitekturen eller en särskild funktion. Det inkluderar belysning på väggar eller pelare, samt belysning bakom baren. Och till sist det roligaste! Både dekorativ belysning och effektbelysning är det som personifierar en bar eller restaurang. Funktionaliteten är mindre betydelsefull här; Det handlar om att skapa en individuell stil.


3. Använd ljus för att styra gästerna i din lokal

När någon går in i en lokal bör de veta inom de första sekunderna var man ska gå och var man ska hitta vad. "Orientering är viktigt." Ljus kan användas för att styra gästerna i din lokal genom att uppmärksamma olika kontaktpunkter eller områden. Punkter skapas genom kontrast i ljusstyrka, ofta mellan accentbelysning och omgivande belysning. Rekommendationerna varierar, men ett 5:1 kontrastförhållande med accent till omgivningen är en bra utgångspunkt för att få saker att sticka ut.


4. Ingen storlek passar alla: var medveten om ditt utrymme och koncept

Varje bar och restaurang har sin egen individuella stil. "När du utformar din lokal bör du överväga tre saker: koncept, målgrupp och det utrymme du använder". Till exempel kan en liten bar kräva att individuella bord accentueras, medan ett större utrymme kan behöva använda belysning för att differentiera och separera olika områden.


5. Få rätt stämning genom att uppmärksamma ljusstyrkan

Belysning är nyckeln till atmosfären. "Varmt, mysigt ljus gör att människor känner sig som mest bekväma, särskilt i svalare klimat." Med varmt ljus hänvisar vi i allmänhet till lampor med mindre än 3000 Kelvin. Att installera en dimmer lägger till ett element av flexibilitet, vilket gör det möjligt att anpassa lokalens ljusstyrka för att skapa olika stämningar. Automatiserade styrsystem kan ytterligare hjälpa processen, så att olika inställningar kan programmeras enligt tid på dagen eller året. 


6. Applicera färg, men sparsamt!

Barbelysning tenderar att vara lite annorlunda än restaurangbelysning. Eftersom barer vanligtvis också syftar till att erbjuda någon form av underhållning, är det vanligare att experimentera med färg. Restauranger å andra sidan kräver ofta mer reserverad belysning, vilket skapar en avslappnad miljö. Naturligtvis varierar detta enligt konceptet. Färg används också för att främja företagets varumärke och är ett bra sätt att introducera varumärkesfärger. "Men var försiktig så att du inte överdriver"


7. Visa maten och dryckens verkliga färger

Inte att förväxlas med färgad belysning är färgåtergivning möjligheten för en ljuskälla att visa olika föremåls sanna färg. Uttryckt som ett index, desto lägre poäng, desto sämre är egenskaperna hos en lampa. Högsta poängen är 100, och lampan är då likvärdig med fullt dagsljus. I restauranger och kök krävs minst 80 poäng; men 90 är bättre. Att ha fel färgåtergivningstal (Även kallat "Colour Rendering Index" eller ”CRI” på engelska) kan innebära att det visuella intrycket av mat (och drycker) inte når sin fulla potential, vilket har en stark påverkan på kundens upplevelse.


8. Var noga när det gäller kundkomfort

"Med en ovanlig eller experimentell utformning av baren bör en miniminivå av komfort säkerställas,"  Gästerna måste alltid kunna läsa menyn och se maten. Direkt bländning bör också undvikas genom att placera lampor utanför det naturliga synfältet. Se upp för ljus som kan återspeglas i synfältet från glänsande ytor eller speglar. Avskiljare, såsom frostat glas eller tyger, kan vara användbara här.


9. Håll ögonen på aktuella trender: vissa är här för att stanna

Nuvarande trender bygger på en återgång till grunderna. "Ljuskällor är nu öppna, med lampskärmar borttagna och sladdar som hänger från taket." Retrolampor med en exponerad glödlampa är mycket populära, eftersom det är lamporna i sig som är designfunktionen. När det gäller icke-dekorativ belysning, använder barer och restauranger i allt högre grad LED/lysdioder för att spara pengar och minska underhållet. "Båda dessa trender är sannolikt här för att stanna,"


10. Och slutligen vad som är viktigast: design eller funktionalitet?

 "Bra design är funktionell!"
* Siffror från en MEGAMAN-undersökning som genomfördes bland 236 anställda inom servicebranschen av Big Hospitality under oktober 2015.