Meny
Din Kundvagn

Lampskärms Guide


När man ska köpa en ny lampa, eller en del av en lampa, kan det ibland vara svårt att veta vilken man ska välja och vad man ska tänka på.

Särskilt svårt kan det vara om man ska köpa en enskild del för att komplettera en del man redan har hemma, till exempel att köpa en lampskärm som passar till en lampfot man har.

 

I den här lampskärmsguiden kommer du lära dig grunderna för att få en lampskärm att passa ihop, i avseende: storlek, färg, form och skärmfästen.

 

Val av form på lampskärmen

 

När man bestämmer sig för vilken form man vill ha på lampskärmen bör man samtidigt fråga sig vilken form man vill ha på lampfoten. Detta beror på att dessa två former ofta hör samman, men det går så klart att matcha fritt om man hellre vill det!

 

Traditionellt brukar man säga att formen på lampfoten och lampskärmen ska vara likadana. Om exempelvis lampfoten är rund bör också lampskärmen vara det, och om lampfoten är mer kantig bör lampskärmen också vara det. En längre lampfoten kombineras ofta med en högre lampskärm, och en bredare lampfot passar ofta till en bredare lampskärm. Det kan dock vara spännande att testa att blanda olika stilar på lampans olika delar för att få en unik lampa, med oväntade färger och former!

 

Om man vill ha en modern stil på sin lampa kan man till exempel testa raka lampskärmar som är tillverkade av material som silke, linne eller papper. Det kan ofta passa väldigt bra till såväl nya lampfötter, som mer traditionella sådana.

 

Till en lampfot som har utsmyckningar och olika former kan det passa bra med en enklare lampskärm, och en enklare eller rak lampfot kan ofta kombineras med en lampskärm som har fler detaljer. Detta beror på att det fungerar kontrasterande samtidigt som det skapar en balans, och fungerar dessutom såväl framhävande som döljande. När man kollar på en lampa är det ofta en del av den man fokuserar på, och av den anledningen kan man vilja lyfta fram den delen av lampan som man vill rikta fokus mot.

 

Val av storlek på lampan och lampskärmen

 

Storleken på lampskärmen befinner sig alltid i relation till resten av lampkonstruktionen. En vanlig regel att utgå ifrån är att den bredaste delen av lampskärmen ska vara ungefär dubbelt så bred som basen på lampfoten, och lampskärmens höjd ska vara ungefär en tredjedel av höjden på ”skaftet”, på lampfoten.

Ett annat storleksförhållande att ta hänsyn till när man väljer lampskärmsstorlek är hur stort utrymmet och underlaget är där lampan kommer stå. Utrymmet bör alltid ha minst samma diameter som lampskärmen har på sitt bredaste ställe. Anledningen till detta är för att lampan ska kunna stå stabilt och inte hamna snett på grund av att exempelvis en vägg är i vägen.


Val av färg på lampskärmen

 

Vilken färg man väljer till lampskärmen kan till exempel utgå från vilka färger man gillar, vilken färg lampfoten har och vilka färger som finns där lampan kommer stå, såsom väggar, möbler och andra inredningsdetaljer. Vissa brukar föredra att ha ett enhetligt färgtema, där de utgår från vissa basfärger samt nyanser av dessa – medan andra gillar att ha mer individuell färgsättning i inredningen.

 

I vissa fall är lampskärmen och lampfoten i samma färg, och i andra fall kan färgerna skilja sig åt. Det är vanligt att lampfoten är i vitt, silver, guld, mässing, trä eller svart. Lampskärmar finns i en mängd olika färger och mönster; allt från randig, prickigt och blommigt till djurmönstrat, enfärgat eller sicksackat.


Skärmfästen

 

Klofäste, även kallat glödlampsfäste, är ett fäste där lampskärmen fästs med en metallklämma direkt på glödlampan. Detta fäste används ofta på mindre skärmar.

 

Bottenringsfäste, även kallat ringfäste, består av en bottenring i metall som skruvas fast längst upp på själva ”skaftet” på lampfoten. Fästet har en hålighet i sig, vilket gör att glödlampan kan sättas i sockeln utan några problem. Fästet är vanligt på större och tyngre skärmar, och bottenringarna brukar alltid finnas på plats när man köper en ny lampfot av den här typen.

 

Toppringfäste består av ett metallfäste som är placerat längst upp på lampskärmen, som sedan fästs med en skruvring under glödlampan, eller fästs genom att glödlampan förs in genom ringen och skruvas fast i sockeln för att hålla lampskärmen på plats. Toppringfästet finns på bland annat läslampor och på lampor där skärmen är riktad nedåt.

 

Takskärmar är konstruerade för att kunna sättas fast i en taksladd, samt har toppringsfästen för att hålla fast lampskärmen med hjälp av glödlampan eller en skruvring som finns på taksladden. Takskärmar används till taklampor inomhus, men det finns numera även specialanpassade takskärmar för utomhusbruk, som även dessa har samma fäste som tidigare nämnts.

 

Golvskärmar har även dessa bottenringsfäste som fästs med en skruvring, och glödlampan förs in genom håligheten i fästet. Används till större golvlampor eller stora bordslampor.