Guide om Watt, Lumen & Kelvin


 

Om man funderar kring att köpa en  LED lampa finns det ett antal egenskaper som kan vara viktiga att tänka på. Det är bland annat effekt (Watt), ljusflöde (Lumen) och färgtemperatur (Kelvin). Dessa kan vara svåra att förstå och förklara skillnaden på. Vi har därför sammanställt en guide som beskriver de olika egenskapernas betydelser och funktioner. 

 

 

WATT (W)

Watt är den enhet i vilken lampans effekt mäts. En lampa med många Watt brukar behöva mycket energi för att lysa, vilket skiljer dem från lampor med färre Watt som är energisnåla och använder mindre energi. I praktiken brukar en lampa med många Watt lysa starkare än de med färre Watt. Det finns dock fler olika egenskaper som påverkar hur en lampa lyser och det rekommenderas därför inte att man enbart ser på Watt när man gör ett köp. LED lampor har genom åren blivit allt mer populära då en LED lampa med 10 Watt kan ge samma ljus som en traditionell glödlampa med så mycket som 60 Watt. 

 

Lumen (LM)

Lumen är den enhet i vilken lampans ljusflöde mäts. en lampa med många Lumen kan producera fler Lumen per Watt, vilket gör att lampan får en högre ljusstyrka. Tidigare var det vanligt att man talade om Watt när man diskuterade kring en lampas ljusstyrka. På senare tid har det dock handlat allt mer om Lumen. I bilden nedan kan du se ungefär hur olika mängder Lumen i en lampa. 

 

KELVIN (K)

När Kelvin är den enhet i vilken lampans färgtemperatur mäts. Man kan säga att Kelvin påverkar vilken färg en LED lampa lyser med för färg, desto färre Kelvin desto gulare brukar lampan oftast lysa. Om man tänker på att köpa en glödlampa är det viktigt att man tänker på hur olika färgtemperaturer passar in i olika miljöer. En lampa som lyser vitt kan till exempel kanske passa bäst utomhus medan ett gulare sken möjligen passa bättre inomhus, beroende på hur man vill ha det. Nedan kan du se ett exempel på hur olika nivåer av Kelvin (K) kan påverka vilken färg glödlampan utstrålar. 
Som sagt, funderar man på att köpa en LED Lampa finns det ett antal egenskaper som kan vara viktiga att tänka på, se till att ta hänsyn till samtliga!