Ljuskällor – Att välja rätt ljuskälla till min lampa


När du införskaffar en lampa till ditt hem är det inte bara lampan i sig som påverkar stämningen i rummet – utan även valet av ljuskälla! Av den anledningen kan man tänka sig lampan, tillsammans med dess ljuskälla, som en enhet samtidigt som de fungerar som två separata komponenter: De både påverkar varandra och påverkas av varandra.


För att hitta en ljuskälla som passar ens önskemål så bra som möjligt kan det vara behjälpligt att ha en grundförståelse för hur olika delar av lampan påverkar rummet i olika avseenden: ljusstyrka, färg och form. För en del är även andra saker betydelsefullt, såsom hur mycket ström lamporna drar och hur olika lampor påverkar miljön. Hos LampKompaniet finns det ett flertal alternativ att välja mellan, vilket gör att sannolikheten är stor att du hittar någonting som faller just dig i smaken!


I den här guiden kommer vi gå igenom hur olika lampor fungerar och hur man gör för att välja rätt bland PR Home ljuskällor utifrån sina önskemål.


Hur fungerar lumen, watt och kelvin?


Det finns fler olika enheter som påverkar hur en ljuskälla fungerar, men några av de som kan vara bra att känna till är lumen, watt och Kelvin. Enhetssymbolerna för dessa är lm, W och K.


Lumen (lm): Lumen handlar om den intensitet som en ljuskälla har, vilket kan förstås som det totala ljusflödet. Ju högre lumen, desto högre intensitet.Watt (W): Watt är den enhet som anger effekten i form av energi som behövs för att driva en viss ljuskälla. Det är med andra ord wattenheten som styr hur mycket ström en lampa kommer dra, vilket i sin tur hör samman med elförbrukningen: Ju högre watt, desto högre energiförbrukning.  


Kelvin ( K): Kelvin är en enhet som används för att definiera den färg eller färgtemperatur som en ljuskälla har. Ju högre Kelvin, desto vitare ljus, och ju lägre  Kelvin desto mer gul/orange ljus får du. Solljus har en Kelvin temperatur på 5250 Kelvin. Man räknar att under 3500K får du ett varmgulare ljus och över 3500K ett vitt-kallare ljus.


 


Olika typer av ljuskällor


Hos LampKompaniet hittar du flera olika typer av ljuskällor, i avseende storlek, form, färg och sort. Vi säljer ett bra och dimmbart sortiment från PR Home, Unison, Star Trading mfl.


Halogenlampa: Halogenlampor är lampor som innehåller halogengas och har ett ytterglas som är värmetåligt. Ljuset i dessa lampor är vanligen varmvitt och klart, vilket gör att färgerna i rummet får en god återgivning.  Halogenlampor brukar generellt ha en lägre livslängd än exempelvis glödlampor.
LED-lampa: LED-filament lampor består av ett synligt filament som är täckta med lysdioder, ur vilka det uppstår ljus när ström kommer i kontakt med dem. De är designade för att likna de traditionella glödlamporna. Det ljus som LED-lampor filament avger är vanligtvis varmt, antingen gult/gold eller varmvitt. Jämfört med glödlampor anses LED-lampor både ha lägre energiförbrukning och ha längre livslängd. Dessutom är LED filment lampor inte så ömtåliga då de skickas med post vilket klart är en fördel vid online beställning av lampor. De gula filamenten är som sagt gula när lampan är släckt, men det är en vanesak, först tyckte jag det var fult men nu är det helt normalt då man ser det överrallt. Och de ser ju väldigt snygga ut när de är tända!

Olika former: Lamporna förekommer i flera olika former, bland annat runda, avlånga och kronformade, men även andra varianter förekommer såsom kotte, fyrkantiga, diamantformade och mönstrade. När ytterglaset är mönstrat – exempelvis som en kristall, med bubblor eller linjer – kommer också ljuset som sänds ut följa samma mönster. När ytterglaset är i sin standardiserade utformning, och har en rak karaktär, kommer ljuset de sänder ut vara utan mönster. 
Olika färger: Vilken färg lampan har påverkar vilken typ av ljus den kommer skapa: Lampor som är gula, orange, röda och rosa sänder ut ett varmt ljus, medan lampor som är turkosa, blå, gröna och lila har ett kallare ljus. Lampor som har en matt finish, och en mörkare nyans, kommer sända ut ett dovare ljus, medan lampor som har en klar yta och är genomskinliga också kommer kunna skapa ett skarpare ljus.


 

Olika storlekar: Storleken på lamporna anges i både höjd och bredd. Höjden på ljuskällor varierar från 5,8 cm till 30 cm, och bredden sträcker sig mellan 2,6 cm och 21 cm. Vilken storlek man vill ha på ljuskällan beror på vilken typ av lampfot och eventuell lampskärm lampan kommer ha, och vad man tycker passar bäst just där. 


våra Ljuskällor - Utifrån ett miljöperspektiv


Samtliga av de ljuskällor som säljs på LampKompaniet uppfyller de EU-lagstiftningar som finns beträffande lampor ur ett miljöperspektiv. Detta beror bland annat på att lamporna är energisnåla, vilket gör att mindre energi behövs.

Hejs svejs och ha en härlig sommar!!!